Uw kunstgebit in verschillende stappen

Stap 1: Medisch advies (bij uw tandarts)

Uw tandarts adviseert u welk systeem het best bij u past en overloopt de verdere stappen. U kiest welke optie het best bij u en uw budget past.

Stap 2: Tanden en kiezen laten trekken (bij uw tandarts)

Eerst trekt uw tandarts uw kiezen. Misschien trekt hij pas later uw voorste tanden. Die blijven dan eerst nog een paar weken staan, zodat u niet zonder voortanden rondloopt. In de tussentijd krijgt uw tandvlees de gelegenheid om te genezen en te herstellen.

Stap 3: Een afdruk maken (bij uw tandarts)

Voordat uw tandarts uw tanden trekt, maakt hij een afdruk van uw kaak. Dat doet hij met een standaard afdruklepel, gevuld met een speciaal afdrukmateriaal. In die afdruk staat ook uw ‘omslagplooi’, de overgang van uw kaak naar uw wang.

Bent u tevreden over de kleur, de vorm en de stand van uw eigen tanden? Of misschien juist niet? Zeg het aan uw tandarts vóór u uw kunstgebit krijgt. Uw tandarts kan u daar advies over geven. Hij zal zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen.

Uw tandarts stuurt de afdruk op naar Labo De Witte.

Stap 4: Individuele afdruklepel maken (bij Labo De Witte)

Bij het tandtechnisch Labo De Witte vullen we de afdruk van uw tandarts met gips. Op dat gipsmodel maken we een goed passende, op maat gemaakte afdruklepel. Die sturen we naar uw tandarts.

Met de afdruklepel maakt uw tandarts een nieuwe, nu definitieve afdruk om een nóg nauwkeurig gipsmodel te krijgen. Uw tandarts vormt vooral nauwkeurig de randen van uw nieuwe prothese af. Aan die individuele lepel kan een randopbouw komen: een laagje harde was die de overgangen beter markeert en de spieraanhechtingen aangeeft.

Voor de definitieve afdruk gebruiken we licht vloeibaar afdrukmateriaal. Terwijl dat uithardt, manipuleert uw tandarts uw mond en uw wangspieren (muscletrimming) om de meest gebruikte bewegingen na te bootsen en de randen van de uiteindelijke prothese aan te geven. Die individuele afdruk gaat terug naar Labo De Witte.

Stap 5: Beet bepalen

Wij maken weer nieuwe gipsmodellen van de individuele afdrukken. Daarop monteren we een set beetplaten met waswallen. Uw tandarts gebruikt die beetplaten om de relatie tussen uw onderkaak en bovenkaak te registreren en om te bepalen waar uiteindelijk uw nieuwe tanden en kiezen komen. Samen met u kijkt hij dan ook naar de kleur en de vorm van uw nieuwe tanden. De nieuwe gipsmodellen en de beetplaten gaan weer terug naar uw tandarts.

We kunnen uw beet ook registreren met abrasieplaten, waardoor we de drukpunten in uw mond kennen.

Stap 6: Waspas maken

Op basis van de beetbepaling maakt Labo de Witte een pasprothese, een ‘waspas’. We bekijken of de beet goed geregistreerd is en of de uitgezochte tanden mooi passen bij uw uiterlijk. Als dat nodig is, stuurt uw tandarts nog wat bij.

Stap 7: Prothese afwerken

Als alles perfect past, smelten we in het tandlabo de was en vervangen we die door kunststof. We werken uw kunstgebit verder glad af. Uw definitieve gebit is klaar.

 Stap 8: Kunstgebit plaatsen (bij uw tandarts)