Bleeklepel

Wilt u ook zo graag een stralend wit gebit? Mooie witte tanden zijn populair en er is een enorm aanbod met de belofte van stralend witte tanden. De reclame belooft soms al binnen een uur hagelwitte tanden.

Bleekbehandelingen kunnen tanden witter maken, maar niet altijd. Onveilige manieren om tanden te bleken, kunnen uw gebit en uw mond beschadigen. Overweegt u een bleekbehandeling? Kies dan voor een veilige en verantwoorde manier. Bleek uw tanden altijd onder begeleiding van uw tandarts.

De kleur van uw tanden

Tanden en kiezen hebben bij iedereen een andere kleur. De ene persoon heeft wittere tanden dan de andere. Sommigen mensen hebben eerder gele, andere zelfs bruine of grijzere tanden. Soms heeft één tand een andere kleur dan de andere tanden.

Tanden en kiezen zijn opgebouwd uit tandbeen en glazuur. Vooral de kleur en de dikte van het tandbeen zijn bepalend voor de kleur van de tand of kies. De oorspronkelijke kleur van het tandbeen is erfelijk bepaald. Het glazuur van tanden en kiezen is bijna doorzichtig. Hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de andere tanden. Daarom zien ze er vaak geler uit.

Bleekmethoden

‘Dode’ tanden van binnenuit bleken
Eerst maakt uw tandarts de dode tand open. In de verkleurde tand brengt hij een papje aan met een blekend middel. Dat papje werkt een paar dagen verblekend. Afhankelijk van het resultaat herhaalt uw tandarts de behandeling nog één of verschillende keren. Uiteindelijk sluit hij de tand af met een definitieve vulling.

Levende tanden van buitenaf bleken (thuisbleken onder begeleiding van de tandarts)
Egale, niet te ernstige verkleuringen kunt u zelf van buitenaf bleken. Dat doet u met een bleeklepel. Terwijl u uw tanden bleekt, kunnen uw tanden en uw tandvlees tijdelijk gevoelig worden. Raadpleeg dan uw tandarts. Bij thuisbleken duurt het meestal twee weken voordat u het resultaat ziet.