Algemeen
Kronen en bruggen hoeven niet per se op implantaten. Ze kunnen ook op uw bestaande tanden die uw tandarts wat afslijpt tot een stompje. Voor één tand kan dat een kroon zijn. Mist u verschillende tanden? Dan kan uw tandarts op twee afgeslepen tanden een brug bevestigen.
Soms is een tand zo aangetast, dat er geen gewone vulling meer in kan. Door over die tand een kroon te schuiven, herstelt uw tandarts de oorspronkelijke vorm en functie van uw tand. Misschien moet hij/zij uw tand eerst ontzenuwen.
Over die stomp kan uw tandarts snel een tijdelijke kroon schuiven die hij/zij achteraf weghaalt. Zo hoeft u tussendoor nooit rond te lopen met een afgeslepen tand.
Na een afdruk kan Labo De Witte een definitieve kroon voor u maken. Die is meestal van porselein dat gebakken is op een basis van metaal of zirkonium. Uw tandarts zet die kroon met cement vast in uw mond.
Mist u verschillende tanden? Dan kan uw tandarts aan een kroon zwevende elementen bevestigen. Om bijvoorbeeld drie tanden te vervangen, hoeft uw tandarts maar twee tanden om te slijpen tot stompjes en hangt er tussen de twee pijlertanden een zwevende kroon, versmolten aan de twee kronen. Dat noemen we een driedelige brug.
Ook als u niet tevreden bent over de kleur of de vorm van één of meerdere tanden, kan uw tandarts om esthetische redenen voor u kronen, facetten of bruggen maken.
Soorten kronen en bruggen
We gebruiken verschillende materialen om kronen of bruggen te vervaardigen:
- metaal met opgebakken cosmetisch porselein (VMK)
- zirkonium (witte onderstructuur) met opgebakken cosmetisch porselein
- vol zirkonium (ingekleurd)
- vol metaal (volgeutkroon)
- vol porselein (lithiumdisilicaat) of e-Max
- composiet
De keuze voor een bepaald materiaal hangt onder andere af van:
- De plaats van de brug
- De grootte van de brug
- Uw esthetische wensen (e-max en zirkonium zijn mooier omdat ze lichtjes doorschijnend zijn)
- De sterkte van het materiaal (metaal is het sterkst)