Immediaatprothese

Voordat de tandarts uw laatste tanden trekt, maakt de tandtechnicus een afdruk van uw kaken om een ‘immediaatprothese’ te maken: een eerste kunstgebit dat uw tandarts meteen als een soort verband op de verse wonden zet. Vanwege die pleisterfunctie krijgt u de raad om dat gebit de eerste week ook ’s nachts in te houden.

Omdat uw kunstgebit op verse wonden komt, kan het de eerste dagen pijnlijk zijn. Daarom kunt u die eerste dagen het best zacht voedsel eten. En geleidelijk opbouwen naar steviger eten.

Ook om te praten is het even wennen aan dat eerste kunstgebit. Hoe mooi we het ook maken, het is altijd anders dan uw eigen tanden en kiezen. Uw mondspieren moeten er wat aan wennen. Misschien gaat u in het begin wat lispelen of anders klinken? Dat gaat meestal vanzelf over als uw mondspieren gewend raken aan uw kunstgebit.

Een immediaatprothese blijft maar even goed zitten.
Doordat uw tanden of kiezen getrokken zijn, gaat uw kaak slinken. Daardoor heeft uw kunstgebit vaak al snel een nieuwe pasvorm nodig. Dat heet ‘rebasen’. Na die rebasing zit uw kunstgebit weer een tijdje beter. Soms is het nodig om verschillende keren te rebasen voordat u een nieuw kunstgebit krijgt. Dat verschilt van patiënt tot patiënt.

Click edit button to change this text.