Veelgestelde vragen

Kroon en brugwerk

Een kroon herstelt de oorspronkelijke vorm en functie van een tand. De tandarts slijpt een deel van de tand weg tot er een stomp overblijft. Daarover cementeert hij een kroon, meestal in porselein.

Een brug vervangt één of verschillende tanden. De brug zit vast op twee of meer pijlertanden aan de twee kanten van de open ruimte. Die pijlertanden dragen de brug. De tandarts slijpt de pijlertanden af tot stompen, waarop we dan telkens een kroon maken. Tussen die kronen komt een zwevend tussenstuk om de verloren tand of tanden te vervangen. Dat is de brug.

Keramiek heeft belangrijke voordelen tegenover metaal of tegenover de combinatie metaal-porselein. Ten eerste is er de esthetiek. Keramische kronen en bruggen lijken meer op natuurlijk gebitweefsel doordat het – net als echte gebitselementen – licht doorlaat. Dat doet metaal niet. Daarom willen de meeste mensen graag keramiek voor hun meest zichtbare tanden.

Over het algemeen kunnen randen van keramische kronen minder diep onder het tandvlees eindigen. Ze hebben geen metalen rand om te verhullen. Daardoor zijn keramische kronen minder belastend voor het steunweefsel.

Keramiek heeft wel iets meer last van technisch falen. Niets is zo sterk als metaal, maar veel patiënten zijn bereid wat sterkte in te leveren voor een natuurlijker uiterlijk.

Er zijn verschillende redenen waarom u een kroon nodig kunt hebben:

• Door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren gaan. Er is dan niet genoeg houvast voor een vulling.
• Als een vulling te groot geworden is, bestaat de kans dat die vulling of de tand afbreekt bij te veel kauwdruk.
• Een tand kan afgebroken zijn door een ongeluk.
• Na een wortelkanaalbehandeling beschermt een kroon het element tegen breuk.
• En ook het uiterlijk kan een reden zijn om voor een kroon te kiezen: meestal gaat het dan om verkleurde of slecht gevormde tanden vooraan in de mond.

Er zijn verschillende redenen waarom u een brug nodig kunt hebben:
• Om beter te kunnen kauwen.
• Om het uiterlijk van uw gebit te verbeteren.
• Om te voorkomen dat tanden scheef gaan staan of uitgroeien.

• Tijdelijke kronen moeten functioneel zijn, de tand beschermen en er mooi uitzien. Bij veel behandelingen zijn ze een belangrijk hulpmiddel om een definitieve reconstructie te maken.
• Vol metalen kronen zijn meestal gemaakt van een goudlegering, een palladiumlegering of een Chroom/Cobalt-legering. Die kronen worden het meest gebruikt voor de achterste tanden, bij weinig ruimte, waar het uitzicht minder belangrijk is.
• Kronen uit porselein op metaal zijn steviger dan volledig porseleinen kronen en zien eruit als gewone tanden. Een porseleinen buitenlaag zit op een kern van een goud- of Palladium- of Cobalt/Chroomlegering. Dat zijn de meest gebruikte kronen.
• Bij Labo De Witte maken we vol porseleinkronen met behulp van CAD/CAM, computergestuurde tandreconstructie. Dat is een manier om porseleinen kronen te ontwerpen na meting met een laser of een tastsonde.