Fasen opbeetplaat

Stap 1: Bespreking bij uw tandarts

Uw tandarts bespreekt met u wat de beste manier is om bij u een opbeetplaat te plaatsen en uit te nemen. 

Stap 2: Afdruk (bij uw tandarts)

U bijt in twee platen met een zachte pasta, die de afdruk van uw boven- en ondergebit overnemen. Dat doet geen pijn en is niet vervelend. Het voelt als bijten in een stukje stopverf.

Stap 3: Gipsmodel (bij Tandlabo De Witte)

Met de afdruk van uw gebit maakt het tandtechnisch labo een gipsmodel van uw tanden en kiezen. Dat model wordt de mal voor de uiteindelijke opbeetplaat van kunststof. Die maken we precies op de maat van het gipsmodel.
Als uw tandarts dat nodig vindt, maken we eerst nog een pasmodel in was.

Vervolgcontroles

In vervolgcontroles bekijken we of uw kiezen en tanden gelijkmatig contact maken met de opbeetplaat als u bijt. Uw tandarts corrigeert meteen wat nodig is. Door die correcties wordt de opbeetplaat steeds dunner en op de dunne plekjes kunnen gaatjes ontstaan. Dat is geen probleem. U kunt een opbeetplaat met gaatjes blijven dragen en u hoeft niet eerder dan afgesproken op controle te komen. Bij de afgesproken controle laat uw tandarts de opbeetplaat eventueel herstellen.

Het is ook belangrijk dat u nauwkeurig aangeeft hoe u de plaat aanvoelt. Schrijf uw ervaringen eventueel op en neem uw notities mee bij uw volgende bezoek. Wees eerlijk over de momenten waarop u uw opbeetplaat draagt. Daardoor maakt u het voor uw tandarts gemakkelijker om uw opbeetplaat te verbeteren.

Eindresultaat

Over het algemeen voelt u na twee tot drie maanden een positief effect. Als dat niet zo is, overlegt u opnieuw met uw tandarts die dan beoordeelt of het zinvol is om de therapie bij u verder te zetten.