Playsafe of mondbeschermer

Sommige sporters lopen het risico op sportblessures en ongevallen. Door zo’n ongeval kunnen tanden afbreken, los gaan zitten, zich verplaatsen of uitgeslagen worden. Voor uw tandarts wordt het een tijdrovende en kostbare behandeling om uw tanden te redden, maar dat lukt helaas niet altijd. Voorkomen is ook hier beter dan genezen. Draag een gebitsbeschermer als u een riskante sport beoefent.

Gebitsbeschermers

Een gebitsbeschermer is een hoesje van zachte en harde kunststof dat u over uw boventanden schuift. De kunststof is een paar millimeter dik, sterk en meestal doorzichtig. Ideaal komen uw voortanden niet direct in contact met de gebitsbeschermer: een soort airbageffect. De gebitsbeschermer vangt de klap op en verdeelt de kracht ervan over alle kiezen. Daardoor komt er minder kracht op elke tand afzonderlijk en dat beperkt het risico op schade. Verliest u toch een tand, ook al draagt u een gebitsbeschermer? Dan werkt de gebitsbeschermer als een soort vangnet waardoor de uitgeslagen tand niet zoek raakt. Uw tandarts kan uw losse tand dan weer vastzetten in uw kaak. Het is een fabeltje dat je door een gebitsbeschermer bij een forse klap alle tanden zou kwijtraken in plaats van één enkele tand.

Soorten gebitsbeschermers

Er zijn drie soorten gebitsbeschermers:

Kant-en-klare gebitsbeschermers
De pasvorm is niet perfect aangepast aan uw gebit. Als u ademt en spreekt, zit de beschermer in de weg. Daardoor blijft de werking beperkt.

Voorgevormde gebitsbeschermers
In sportwinkels zijn voorgevormde gebitsbeschermers te koop die u wél kunt aanpassen aan uw eigen gebit. Door de gebitsbeschermer even in heet water te leggen, wordt hij zacht en een beetje vervormbaar. Daarna schuift u de zacht geworden gebitsbeschermer over uw tanden en drukt u hem daar stevig tegenaan. Daardoor sluit hij beter aan. Na een tijdje koelt de gebitsbeschermer af in uw mond en is de kunststof niet meer te vervormen. Eventueel herhaalt u die procedure tot de gebitsbeschermer goed om uw tanden past. Het is erg lastig om met dit systeem thuis tot een goed resultaat te komen.
Een voorgevormde gebitsbeschermer werkt beter dan een kant-en-klare gebitsbeschermer. Alleen zit de beschermer wel tegen uw voortanden, en krijgt u dus geen airbageffect. Bij kinderen is het moeilijk om rekening te houden met het wisselen van hun tanden en kiezen, waardoor ze dikwijls een nieuwe beschermer nodig hebben.

Exact passende gebitsbeschermers
Voor een exact passende gebitsbeschermer moet u bij uw tandarts zijn, die ervoor samenwerkt met Labo De Witte. Zo’n gebitsbeschermer beschermt het best tegen schade aan uw tanden. Uw tandarts maakplaysafet eerst een afdruk van uw gebit. Met die gebitsafdruk maken we een kopie van uw gebit. En op die kopie maakt de tandtechnieker een gebitsbeschermer die exact op uw gebit past. Uw naam kan onuitwisbaar in de beschermer en soms kunnen we de beschermer zelfs in de kleuren van uw club maken. De gebitsbeschermer is meestal een week na de gebitsafdruk klaar.
De ideale gebitsbeschermer moet optimaal beschermen tegen schade aan de tanden en stevig maar toch prettig zitten. Bovendien mag hij de ademhaling en de spraak niet verstoren. Alleen de exact passende gebitsbeschermer van uw tandarts en van Labo De Witte voldoet aan al deze eisen.